Vastuullisuudesta vastaavan johtajan katsaus

 

Kestävä yhteiskunta edellyttää yritysten toimia

OPssa pyrkimys vastuullisuuteen perustuu osuustoiminnallisiin arvoihimme ja yli satavuotisen historiamme ajan lähes muuttumattomana pysyneeseen perustehtäväämme, joka velvoittaa meidät edistämään omistaja-asiakkaidemme ja toimintaympäristömme kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia.

Liiketoimintaroolin rinnalla yhteisöllinen roolimme ohjaa meitä toimimaan omistaja-asiakkaidemme ja toimintaympäristömme hyväksi ja olemaan esimerkkinä muille. Vastuullisuus ei rajoitu OPn yhteisölliseen rooliin vaan kattaa koko toimintamme. Tavoitteemme on olla vastuullisuuden edelläkävijä finanssitoimialalla. Vastuullisuutta ei mitata puheiden vaan tekojen kautta.

Vuonna 2017 uudistimme vastuullisuusohjelmamme ”vastuullisuudesta positiivista muutosvoimaa”, joka kiteytyy neljään teemaan: edistämme kestävää taloutta, tuemme alueellista elinvoimaisuutta, toimimme ihmisläheisesti ja osallistaen ja edistämme terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Vastuullisuusohjelmassa asetamme kunnianhimoisia tavoitteita. Haluamme olla oman toiminnan osalta hiilipositiivinen vuoteen 2025 mennessä. Ensiaskeleita kohti hiilipositiivisuutta olemme jo ottaneet muun muassa siirtymällä OPn Vallilan korttelissa kokonaan tuulivoimalla tuotettuun sähköön ja rakennuttamalla OPn Vallilan kiinteistön katolle aurinkovoimalan. Aurinkovoimaloita olemme rakentaneet myös Pohjola Sairaaloiden katoille sekä muutamiin kiinteistösijoituksen kohteisiin. Tekoja tukemaan valmistelimme myös OPn historian ensimmäiset koko OP Ryhmää sitovat ilmastoperiaatteet.

Haluamme tukea myös asiakkaidemme kestäviä valintoja. Liikkumisen palvelumme toimivat vaihtoehtona auton omistamiselle. Joukkorahoitusalustamme mahdollistaa osallistumisen suomalaisten yritysten kasvun rahoittamiseen. Rahastokohtaiset vastuullisuusanalyysit kertovat rahastojen hiilijalanjäljestä ja positiivisesta ympäristövaikutuksesta ja tukevat sijoituspäätösten tekemisessä.

Satavuotiaan Suomen kunniaksi avasimme uuden, kaikille avoimen vapaaehtoistoiminnan kohtaamispaikan, Hiiop.fi:n, jonka avulla halusimme kannustaa suomalaiset mukaan vapaaehtoistyöhön 100 henkilötyövuoden edestä. Juhlavuoden aikana OP Ryhmän työntekijät ja hallinto tekivät ympäri Suomen yhdessä kumppaneiden ja suomalaisten kanssa yli 274 vuotta vapaaehtoistyötä muun muassa vähävaraisten perheiden ja koululaisten avuksi, ikäihmisten yksinäisyyden ehkäisemiseksi, nuorten taloustaitojen edistämisen parissa, luontoarvojen hyväksi sekä erilaisiin keräyksiin osallistumalla. Vapaaehtoistoiminnan kautta uskomme yhdessä tekemisen lisääntyvän, ja tällä on välillisesti vaikutusta myös suomalaisten keskinäiseen luottamukseen ja hyvinvointiin.

Vastuullisuus on lopulta päivittäisiä tekoja liiketoiminnassamme – vastuullisuuden ulottuvuuksista liiketoiminnoissamme voit lukea lisää vuosiraportin puolelta. Osallistu keskusteluun ja jaa ajatuksesi somessa #OPVuosi2017.

Tuuli Kousa